Executare silita

Cum poti scapa de executare silita
In situatia in care procedura de executare silita a fost demarata impotriva ta, trebuie sa stii ca o poti anula. Contestaţia la executare silita reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia puteţi obţine desfiinţarea actelor de urmărire silită si chiar anularea intregii procedure de executare silita.

De regula termenul in care poate fi formulata contestatia la executare silita este de 15 zile, insa exista cazuri speciale in care actiunea ar putea fi efectuata ulterior. Spre exemplu daca vrei sa contesti chiar titlul executoriu al creditorului, o hotarare pronuntata de CJUE in 2019, permite invocarea caracterului abuziv al clauzelor contractului ORICAND in procedura de executare silita, deci nu doar in 15 zile.

Cererea se adresează instanţei din raza teritoriala unde aveti domiciliul.
Puteti de asemeni sa suspendati procedura de executare silita in situatia speciala in care se achita o cautiune, astfel ca in toata aceasta perioada, pana cand se va solutiona contestatia, niciun act de executare silita nu poate fi efectuat impotriva dumneavoastra, respectiv nu pot fi retinute sume de bani prin poprire, nu pot fi vandute bunuri, etc.

In urma admiterii contestaţiei la executare, daca se anuleaza procedura de executare silita, de cele mai multe ori creditorul nu va mai putea sa va urmareasca pentru datoria avuta. Totodata, daca in perioada de executare silita, ati fost deja executat, v-au fost poprite sume de bani sau vandute bunurile mobile si imobile, vet avea dreptul la intoarcerea de executare silita.

Procedura de intoarcere de executare silita se poate realiza chiar in procesul in care a fost solutionata contestatia, sau pe cale separata, intr-un litigiu distinct pornit ulterior anularii procedurii de executare silita.

Foto